Geplaatst op Geef een reactie

Voorkom en verzorg blaren

Hoe voorkom en verzorg je blaren tijdens het wandelen? (Met filmpje !)

Als je wandelt, en zeker wanneer dat langere afstanden zijn in een warme of vochtige omgeving, bestaat de kans dat je blaren krijgt. Tijdens mijn eigen omzwervingen in Nederland en later onderweg naar Santiago De Compostela heb ik verschillende keren wat blaren opgelopen. Dat gebeurde voornamelijk tijdens de echt warme dagen. Als de route dan uit een asfaltweg bestond, probeerde ik zoveel mogelijk in de berm te lopen. De hitte van het wegdek trekt door de zolen van je schoenen en verwarmt je voeten behoorlijk.

Droge voeten en sokken

Door de hitte kunnen je voeten erg gaan zweten, waardoor je na verloop van tijd in vochtige sokken loopt. Het luchten van de voeten en het drogen van de inlegzooltjes van de wandelschoenen tijdens een pauze zijn naast het vervangen van de vochtige sokken door droge exemplaren, een erg goede remedie tegen de blaren.
Het is altijd verstandig een paar droge sokken bij je te hebben, die je bewaard voor de volgende ochtend. Als de sokken waarop je vandaag loopt en die je ‘s avonds wast en aan je waslijntje hangt, nog niet helemaal droog zijn, heb je altijd een droog paar om mee te starten.
Wat je onderweg ook zult zien zijn mensen die hun sokken te drogen hangen achterop de rugzak. Door zon en wind zullen je sokken in een mum van tijd weer droog zijn.

Droge sokken waslijn tegen natte voeten en blaren
Drogende sokken aan aan waslijn.
Voorkom en verzorg blaren

Hoe langer ik onderweg was, hoe minder vaak ik last van blaren had. Ik kon ze meestal voorkomen doordat ik plekken die tijdens het lopen gevoelig werden, herkende. Je leert namelijk je eigen lichaam kennen: Je weet hoe je voeten moeten voelen. Zo’n verzwakt stukje huid plakte ik dan af met een stuk sporttape. Dat is flexibele tape, gemaakt van geweven stof, die ontzettend goed plakt. Een beetje zweet deert zo’n plakker niets. Het blijft zitten waar het hoort. Had ik dan wel een blaar, dan ontsmette ik de boel met wat Betadine, prikte ik het door met een scherpe naald en plakte het daarna weer af met dezelfde tape.

Hieronder een nuttig filmpje over dit onderwerp:

.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *