Geplaatst op Geef een reactie

Wassen en douchen op de Camino.

Wassen en douchen op de Camino. Hoe gaat dat eigenlijk ?

Douchen

Nadat je een dag lang met een rugzak hebt rondgelopen, zijn weinig dingen zo fijn als een lekkere verfrissende douche.
Gelukkig zijn in Spanje zijn vrijwel alle alberques voorzien van een douche, net als de augerges in Frankrijk. De douches kunnen soms wat spartaans zijn, maar na een dag door de zon lopen met een paar kilo’s op je rug, ben je alleen maar blij dat je überhaupt kunt douchen.
Het komt voor dat er al zeep, shampoo of andere verzorgingsmiddelen in de albergue aanwezig zijn. Meestal zijn dit spullen die door eerdere passanten vergeten of achtergelaten zijn. Persoonlijk vond ik het fijner om zelf wat bij me te hebben. Je kunt zelf een fles shampoo kopen, maar dan draag je waarschijnlijk meer mee dan je ooit nodig zult hebben. Je kunt ook zelf een wat kleiner voorraadje meenemen in je eigen flesje. Dit gaat ook op voor je handdoek. Neem een lichtgewicht, microfiber handdoek mee. Deze hebben vaak een mooi formaat, zijn klein op te vouwen en wegen niet veel. Hoe minder gewicht je meeneemt, hoe minder je je rug, benen en voeten belast en hoe groter de kans is dat je in Santiago de Compostela aankomt!

Kleding kleren wassen handwas camino
Kleding wassen, Camino stijl
Wassen

Wat je lang niet overal zult vinden zijn wasmachines. Er zijn wel albergues die, vaak tegen betaling wasmachines aanbieden, maar dat is eerder uitzondering dan regelmaat. Je zult zien dat je het grootste gedeelte van de tijd je kleding staat te wassen in een wasbak. Hoewel het wel wat primitief is, heeft het ook zo z’n charmes !
Met een beetje geluk tref je een wasbak met een stop die voorkomt dat je warme water meteen weer wegstroomt. Vaak zijn die kwijt geraakt of door andere pelgrims meegenomen. Uit ervaring weet ik dat een sok of andere kleding niet heel geschikt is als stop…. Er zijn gelukkig universele siliconen gootsteenstops, die voor elke wasbak geschikt zijn, zodat je gewoon rustig kunt zorgen voor een frisse set kleren.
Als je echt lichtgewicht wilt gaan, kun je prima je kleding wassen met shampoo. Wil je niet de hele dag naar shampoo ruiken, dan kun je ook zeep velletjes gebruiken. Voordeel van deze velletjes is dat ze niet kunnen lekken en in een fijn compact doosje zitten.

waslijn kleding kleren drogen camino paklijst
Volle waslijn.
Drogen

Je bent meestal niet de enige die zijn kleren aan het wassen is en die daarna graag zijn kleren wil laten drogen. Wil je er zeker van zijn dat je ruimte genoeg hebt om je kleren te kunnen drogen, neem dan gewoon je eigen waslijn mee, mét een handjevol knijpers !

Tip: Waarschijnlijk erg voor de hand liggend, maar: Geef je voeten extra aandacht! Na een wandeling zijn je voeten vaak warm en wat dikker. Masseer ze tijdens een pauze of aan het einde van de dag. Hierdoor rekken en ontspannen de spieren, en stimuleer je de bloedsomloop onder je voet, waardoor je sneller herstelt. Verzorg ook je nagels goed. Neem een nagelknipper of schaartje mee. Lange nagels kunnen wondjes veroorzaken in naastliggende tenen, of gaan scheuren. Met alle nare gevolgen van dien. Wees dus een beetje lief voor je voeten !

.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *